söndag 12 december 2010

Nu blir´e mycke´ **** AS/ADHD

Det blev så mycket igår så jag hann inte skriva nåt inlägg. Får väl summera två dagar i ett och samma inlägg nu då, hoppas ni inte somnar ifall det blir långt.... zzzzz.

Lördagsmorgonen fungerade bättre än på länge när vi har hemmahelg. Vet inte om det berodde på att jag gjort upp bättre schema. Problemet på lördagsmorgnarna är att det blir tjat om godis så fort han slår upp ögonen. Det slutar så gott som alltid med bråk i vårt sovrum. Usch, aldrig roligt att börja en helgmorgon på det sättet! Nu hade jag gjort schemat så här:

Det visar tydligt för honom vad han måste få i sig till frukost innan han sen får 1/3 av dagsdosen av godis. Annars kan han komma och säga att han ätit en banan till frukost och sen är det dags för godis. Och det håller inte hans mamma med om att det räcker som frukost. (Den undre raden är sonens schema, sen på övre raden sätter jag dit vad jag måste göra under dagen - då vet han ungefär vad jag gör och har lite koll på det. Mannen jobbade så gott som hela dan.) Sen visste han också hur eftermiddagen skulle se ut bl a på godisfronten.
Ett förbättrat schema tror jag gjorde honom lite lugnare iaf så dagen gick rätt bra. Jag hann väl inte med allt jag skulle för jag satte mig och jobbade i boardmaker-programmet för att ta fram fler nya bilder som behövs. Bl a fick jag upp dessa så han ser tydligare vad man gör med ytterkläderna och ryggan när han kommer hem. Förhoppningen är att han ska hänga upp grejerna på krokarna i stället för att droppa dem på golvet.
Äntligen tog jag mig också tid till att göra bilder till ett projekt som bara måste tas itu med när det gäller sonen. Projektet går ut på att få ner sonens sötberoende... inte alls lätt! Men jag blir snart galen på allt sött han lassar i sig - och han är en sån där som ALLTID ska ha nåt i munnen. Han har alltid varit sån, förknippar det med ADHD:n men jag vet inte. Jag har gjort så här iaf:
Jag har tagit kort på lite olika glassorter, muffins som jag bakat m m och kört i boardmaker och sen plastat dem. Beroende på vad vi har hemma så byter jag ut bilderna. Skriver en siffra framför (syns inte på bilden) som talar om hur många/dygn han får äta av varje sort. Han får ju t ex inte bara äta en pepparkaka/dygn. Sen är det tänkt att han ska kryssa när han plockar fram respektive sak.

Vi började idag med det här och när jag gick igenom listan med sonen så blev han glad!! Tror inte han förstår att det faktiskt kan vara negativt för honom. Han gillar ju tabeller och diagram och sånt så det var nog det som gjorde att han tyckte det verkade kul. Han kryssade genast i pepparkakorna för den ransonen hade han ätit innan jag och mannen vaknade ;). Inga lögner här inte!!!

Jag hoppas iaf att detta ska fungera annars får jag hitta på en annan lösning. Men idag har han inte tjatat alls, vad det nu beror på....Hoppas det är listan som gör det! Någon som har erfarenhet av sånt här, eller??

Och så var det ju det där med "andra bullar" som jag skrev om i förra inlägget. Det blev "så där", måste testa igen innan jag berättar vad jag håller på med så ni får vänta liiite till....

Inga kommentarer: