tisdag 14 februari 2012

Svar på smällar och annat

En lugn dag idag också. Turbo har varit på korttids/fritids med T och det är inga problem. Jag jobbade hemifrån idag eftersom jag går på lågvarv på grund av en ilsken förkylning. Dessutom vill jag försöka så medarbetarna slipper bli smittade ☺ Eftermiddagen har varit lugn med Turbo, inget som har irriterat eller oroat honom idag.

Med tanke på helgens utbrott från Turbos sida så fick jag nån fråga på det. Jag som lever mitt uppe i det är så van så jag tänker inte på att skriva ut alla detaljer så det är jättebra att ni frågar om ni vill veta mer!
Frågan gällde om det är mig som Turbo har mest känslor för och om det är jag som åker på mest smällar? 
Hmm, mest känslor för mig.... Det är väl för honom som för de flesta andra barn att mamma är alltid mamma, om ni förstår hur jag menar. Men jag tänkte också på när hans assistent Mk slutade på skolan förra veckan. Då hade Mk fått en spontan kram av Turbo och där fanns nog en hel del känslor! Så jag tror han har starka känslor för dem som jobbat med honom en tid nu. Jag för min del tycker att han har ändrat sig oerhört mycket den senaste tiden och visat mycket av empati som han inte gjort innan. Empati kan han innerst inne ha haft men inte kunnat visa det som han gör nu.




På frågan om det är jag som åker på mest smällar så kan jag väl säga att det är den eller det som står närmast Turbo som åker på det. Visst har jag åkt på en hel del smällar men det är kanske för att det är jag som har varit med honom mest. Men även korttidspersonal och skolpersonal råkar illa ut. Assistenten på förra skolan fick ta emot många utbrott innan hon styrde upp hela situationen och anpassade så det passade Turbo och därmed fick han mycket färre utbrott. Men återigen, är miljön bra och han har förstående personal omkring sig så minskar antalet utbrott avsevärt.
Kan förtydliga också att mitt i ett utbrott så siktar han inte in sig medvetet på någon person utan det är för att den står närmast som det blir så. Och någon måste ju ta hand om honom när det går över styr.....




När jag ändå är inne på att svara på frågor så kan jag lika gärna ta några till ☺ Anna undrar om Turbo förstår varför han inte får vara hemma själv? Anna antar att han har frågat eftersom han antagligen vet om att barn i samma ålder är hemma själva och även vet att de får åka in till stan själva.
Bra frågor.... I Turbos fall så har det aldrig uppfattats av honom att han inte FÅR vara hemma själv. Frågan har inte uppkommit då han inte vill eller klarar att vara hemma ensam. En av föreläsarna jag lyssnade till förra veckan sa att hos barn med dessa diagnoser får man dra bort 30% från deras ålder så förstår man vilket plan de är på just nu i mognad. Detta betyder att Turbo fungerar som att han skulle vara 9-10 år. Sen tror jag inte han reflekterar så mycket över vad jämnåriga gör och inte gör "normalt" sett. Iaf inte i nuläget.




Situationen för Turbo har blivit markant mycket bättre de senaste 1, 5 - 2 åren sen dessa unga personalkillar kom in i hans liv. Han har dem på korttids och han har haft Mk i skolan och han har N som assisterar här hemma minst en gång i veckan. Dessa killar är mellan 20-24 år och han ser dem som kompisar. Innan dessa killar fanns för honom så var det inte lätt. Han ville ha kompisar som alla andra, men vem vill leka med ett barn där allt sker på hans villkor hela tiden. Och även om det är på hans villkor så finns ändå osäkerheten att något går fel och han tänder till. Svårhanterligt för barn och naturligtvis dras barn till dem som det är "säkrare" att leka med. Under den här perioden var Turbo ledsen ofta och det var inte lätt som mamma att förklara..... Men detta har försvunnit och jag är så glad för det. Turbo trivs nog också bättre med dem som är lite äldre än honom. Då slipper han mycket konflikter.

Det var det om detta. Fråga gärna, ifall jag missat nåt eller om ni undrar nåt ☺
Go´kväll på er ♥

1 kommentar:

Mamma Z sa...

Ta och nys ur dig alla baciller nu så att du snart blir pigg när finfrämmandet kommer :-)

Sam vill INTE alls vara själv hemma. Han ser inte vitsen alls med det. Tycker bara att det blir jobbigt.

STORA KRAMEN