fredag 18 februari 2011

"Loppan duschar" **** Autism/ADHD

Tänka sig att sportlovsveckan snart är slut och det har gått över förväntan - förutom det fruktansvärda utbrottet i tisdags kväll. I morse sa sonen att det varit en konstig vecka... och att den har gått fort. Om man räknar bort det stora utbrottet så har det varit väldigt harmoniskt och lugnt, härligt! Jag känner väl att jag har ansträngt mig lite extra detta lov för att undvika obehagligheter, och visst, det tar på krafterna att hela tiden ligga steget före men det är det värt.

Trots att det blev aningen sent i går kväll så lyckades jag få in sonen i duschen utan bråk. I vilket fall som helst så fanns det ingen återvändo - han var så illa tvungen att gå in i duschen. Vad jag förstått så är detta ett stort problem i NPF-världen, många av våra barn gillar inte detta och det blir stora bråk. Vi har alltid haft ett världskrig varje gång duschandet förts på tal, bråk och åter bråk. Ända tills jag av en slump ramlade över en social berättelse på någons blogg (kommer inte ihåg var). Jag läste den och sparade den på datorns skrivbord, skrev om den så den passade våra behov. Så här löd den:

"LOPPAN DUSCHAR"

Man ska duscha för att lukta gott och för att bli ren. Om man inte duschar kan man lukta bajs, svett, kiss, fisk och gammal strumpa. Man luktar illa.

Man ska duscha ungefär varannan dag. Om jag duschar luktar jag gott.

När jag duschar klär jag av mig och går in i duschen och spolar av kroppen med varmt vatten. Sen tar jag tvål och tvålar in kroppen. Jag är noga med underlivet och under armarna. Därefter sköljer jag av tvålen från kroppen och blöter håret.

Till sist tar jag schampo och knådar in i håret och sen sköljer jag ur schampot med vatten.

Jag stänger av vattnet och tar handduken och torkar först håret och sedan resten av kroppen. Handduken hänger jag sedan upp på min krok.

Nu luktar jag gott och tar på mig rena kläder. På veckoschemat ser jag vilka dagar jag ska duscha.

Denna berättelse fick sonen läsa innan duschningen. Vi gjorde likadant några gånger i rad då det var dags för dusch. Sen dess har vi inte haft något krig, bara lite förhalning av det hela. Naturligtvis finns det dagar då det inte går av andra orsaker, t ex om han redan innan är på dåligt humör eller om han är väldigt trött - då drar jag inte ens igång proceduren. Men om allt är normalt så funkar det - av en liten berättelse - det är helt fantastiskt!

Dags för lite fredagsmys ikväll då, förhoppningsvis. Svårt det där, när speeden hos sonen dyker upp lagom tills det är dags att mysa i soffan. Inte så lätt att vara stilla då....men vi gör ett försök....

Ha det gott allesammans!

Inga kommentarer: