torsdag 19 augusti 2010

1:a skoldagen avklarad **** AS/ADHD

Jag tror sonen tyckte det var skönt att skolan kom igång idag. Men det har hänt mycket under dagen, många intryck blev det nog för honom. Men det funkar tack vare att han har sin assistent hela tiden. Och att allt är planerat i förväg så han vet vad som ska hända. Annars hade han aldrig fixat det.

Här är han i god tid färdig och kikar efter taxin på morgonen.

Eftermiddagen här hemma har gått bra, han var hyfsat lugn. Det blev nåt litet utbrott frampå kvällen när han blev trött, förstår att 1:a skoldagen tagit på hans krafter. Det gäller för oss att hålla stenhårt på hans läggningstid och inte dra ut på det. Han är väldigt beroende av sin sömn och får inte missa nån timme här och där.

Han var på så pass gott humör så t o m duschningen fungerade utan bråk. Duschningen har ju tidigare varit ett stort problem för oss. Men jag hittade en social berättelse för ett tag sen - på någons blogg tror jag - "Loppan duschar" hette den. Jag gjorde om den lite så den skulle passa våra behov. Vi läste den 2-3 gånger när det var dax för duschning och efter det så har det gått väldigt mycket lättare. Vi har i samband med det också satt upp bestämda tider för att duscha, så det är ingen tvekan om vad som gäller. 

Jag tror att man över lag underskattar såna enkla hjälpmedel som t ex sociala berättelser och seriesamtal. Men har man Asperger/ADHD så är det otroligt vilka underverk det kan göra i besvärliga situationer som kanske gått i baklås. Det är så bra för barnet att se det på papper och få det påmint för sig vid ett flertal tillfällen och på så sätt nöta in lösningen utan tjat. Jag tycker det är fantastiskt! 

Inga kommentarer: