tisdag 17 januari 2012

Svar på frågor!

Har fått några frågor som ligger och väntar på svar av mig! Idag tänkte jag i detta inlägg enbart svara på de frågorna, så det blir inte mycket till rapport från hemmafronten idag.

En ung tjej frågar Vad är autism?
Det är jättesvårt att helt kort förklara vad autism är, men jag ska försöka. Det finns tre saker som är kännetecknande för autism. Det är att man:
1) har begränsad förmåga till socialt samspel
2) har nedsatt förmåga att kommunicera
3) har begränsade beteende och intressen
Sen finns det inte två personer med autism som fungerar lika, utan det är mycket individuellt hur autismen tar sig i uttryck.
Det var lite kort om vad autism är, googla gärna på ordet så hittar du säkert mer information om du vill veta mer.




Så till nästa fråga och svaret där blir långt.
Anonym undrar om Turbo får allt han vill ha och varför vi inte bestraffar honom när han får utbrott?
Nej, han får inte allt han vill ha, däremot tycker vi som föräldrar att även han ska ha glädjeämnen i livet precis som alla andra barn. Du var inne på att vi ska bestraffa honom när han får utbrott....
Kan ju börja med att förklara att när min son får utbrott så finns det alltid en orsak till det. Det är inte så att han får utbrott bara för att få sin vilja igenom med något. Exemplet du tog upp var den kraschade datorn för några månader sen och då borde han inte ha fått sin mobil som han fick efter förra helgen....

Utbrottet som ledde till datakraschen var helt och hållet mitt fel, jag var inte den rätta pedagogen vid det tillfället. Jag var trött på att han förhalade läggtiden och sa skarpt till honom att stänga av datorn omedelbart! Dubbelfel från min sida så det skriker om det!! En person med autism måste man vänta in så han är i rätt tankebana för att han ska stänga av datorn, man kan inte begära en sån sak om han är mitt inne i något. Han måste fullfölja sin tankebana först och det viktiga är att man förberett läggningen helst med bilder och schema. I det här fallet kraschade han datorn utan att det var meningen, datamusen han slängde iväg hamnade rakt in i skärmen, vilken han inte siktade på med flit. Ett mera otröstligt barn får man leta efter i det läget....

Som sagt, hans utbrott beror alltid på något - oftast har han blivit utsatt för något han inte klarar. Vid tillfället då han fick mobilen så hade han även haft utbrott på korttids. Han hade varit där i 5 dygn och det var bara reserver som jobbade med honom. När så den ordinarie och trygga E kom sista dagen så rann det över för honom. Att i det läget bestraffa honom - när han blivit utsatt för mer än han fixar - nej, det finns inte på min karta!


Vi hade ett tillfälle i livet för några år sen då Turbo hade utbrott dagarna i ända, både i skolan och hemma. Vi fick rådet av en expert på området att skala bort ALLT omkring honom som kan stressa. Vi gjorde det, både hemma och i skolan och utbrotten minskade avsevärt! Det som är viktigast för de här barnen är att anpassa miljön efter deras behov.

Vi har ett fint exempel på ett bra arbete som Turbos assistent på förra skolan gjorde. Hon var som klippt och skuren till att jobba med barn med autism. Hon blev aldrig nånsin arg på honom, vad som än hände och vad han än gjorde. Hon behöll lugnet hela tiden. Om det uppstod ett beteende som behövde åtgärdas, så tog hon upp det med Turbo när han var lugn och samlad. Med hjälp av seriesamtal eller andra bilder gick de igenom vad man kan göra i stället. Den assistenten fick se många fina framsteg från Turbos sida!

När det gäller hans utbrott så behöver han proffshjälp för att lösa den biten. Och jag tror det är ganska nära nu så kommer det att bli nån form av KBT genom psykologen på habiliteringen.
Jag och mannen har varit på en del föreläsningar, vi har haft mycket kontakt med habiliteringen, vi har kontakt med andra föräldrar med liknande situation, men ingen har förespråkat bestraffning som hjälp mot utbrotten. Däremot tror jag på positiv förstärkning och det kör vi med hemma när vi behöver göra en punktinsats vid vissa situationer.
Du anonym hade också en fundering om Turbo är utvecklingsstörd - Nej, det är han inte. Man har gjort tester som visar att han har relativt högt IQ.




Över till en fråga av ett helt annat slag ☺
Ann frågar om vår badtunna och vad den kostade?
Det finns en mängd olika varianter av badtunna, men den vi köpte kostade nog runt 20 000:-. Mycket pengar, men vi är låsta till hemmet så mycket så det kan vara skönt att ha något på hemmaplan som gör att man kan koppla av lite extra. Och jag kan säga att det är en fantastisk upplevelse. När jag och mannen badade i helgen var det -5 grader ute! Men vi satt säkert 1, 5 timme i badet - hur härligt som helst, speciellt om det är stjärnklart ute! Länkar här till en bra sida och jag tror att det var genom dem vi köpte tunnan. Även om jag var mycket skeptisk i början så kan jag idag rekommendera den varmt ☺

Jag tackar för era frågor och tackar också för övriga kommentarer som kommer! Blir jätteglad när ni läsare skriver nån liten rad!

5 kommentarer:

Tina sa...

Bra skrivet och beskrivet ! Klarar inte alltid heller att vara pedagogisk och klok alltid. Mitt tålamod tar ibland slut och då blir det bara värre med utbrotten. Man är väl bara människa helt enkelt ! Tycker ni verkar jättebra runt och med sonen. Kämpa på ! Kram Tina

ann sa...

Väldigt bra skrivet och tack för svaret på min fråga.Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb med Turbo..bra tips angående utbrotten.Tänk om alla assistenter vore som er förra var..vi har inte haft samma tur.Kramar från Åland.

Nina sa...

Du... Du skriver såå bra! :)
Kram Nina!

Agnetha sa...

Verkligen toppenbra skrivet!! Bra svar!

Anna sa...

Hej. Det var jag som skrev om bestraffning. Jag tror att jag fick det efterso jag har så pass lite autism och så pass lite adhd.
bestraffing funkar inte för de med adhd som har svårare form. Okej men det är ju skönt att ha inte är utvecklingstörd det hade ju försvårat det ännu mer. Och jag tycker det är helt underbart att assiteten i förra skola och att ni som föräldrar inte bestraffar. Men för mig är det så himmla normalt med bestraffningar. nu i vuxen ålder bestraffar jag mig fortfarande. geom att inte äta om jag inte gjort läxorna eler att skära mig. Så fler föräldrar till barn och ungdomar med autism och adhd borde lära sig att inte bestraffa.för i långa loppet leder det till dålig självskännsla och att man blir deppig