tisdag 8 november 2011

Viktiga rutiner

Varje morgon när sonen ska upp till skolan så har jag lockat upp honom till ett visst inslag på nyhetsmorgon som han vill se. Det brukar vara exakt samma tid varje gång och det har varit perfekt att använda det som ett lockbete att få honom att kliva upp ur sängen. Jag gjorde likadant i morse när den tiden närmade sig och han fortfarande inte klivit upp. Då ropar jag att nu är det bara tre-fyra minuter kvar. Då kommer han oftast direkt.

Ni kan ana vad som hände i morse när inte inslaget kom på utsatt tid!! Han blev surare och surare när det uteblev. Och små utbrott förstås. Inte lätt för mig att förklara varför det var annorlunda idag.... Inslaget kom inte över huvud taget. Surt var det!
Såna här saker är ju inte mycket att göra åt, det är inget man råder över. Men det talar sitt tydliga språk om hur viktigt det är med invanda rutiner och att det funkar.


Upp och ner

Efter skolan idag så var han också lite sur. Vet inte om det berodde på lite annorlunda inslag i skolan eller om det berodde på mig...
På morgonen hade personalen handledning och då kommer den för sonen invanda korttidspersonalen dit den stunden. Det brukar vara helt ok och det var det säkert i dag också. Men senare på dan hade de bad och det är ju inte nån vanlig lektion. Är det det som ställer till det med humöret nu, så får man nog bara ta det. Tids nog blir han van att bada med de nya eleverna (sammanlagt 4 st) och personalen på resursskolan. Det var första gången han badat med den nya konstellationen. Jag tror ändå att de gjort det bästa av situationen. Sonen hade fått byta om i eget omklädningsrum och det är så han är van från förra läsåret. Det blir för rörigt för honom annars. Själv säger han att han simmat bra idag ☺ och det får väl hans mamma tro på ☺

Men det sura kan också bero på mig... Jag missade att hinna få hans täcke torrt tills han kom hem som jag hade lovat. Det är en stor synd i detta hem att lova en sak och sen inte hålla det, det får bara inte hända!! Jag slängde in täcket i morse i tvättmaskinen och skulle slänga över det i torktumlaren när jag var hemma en stund på lunchen... Glömde tyvärr det - har lite för mycket att hålla reda på nu.... Därför dröjde det en stund innan han fick det och det var han inte glad över. Täcket är hans stora trygghet. Även om han får låna ett annat under tiden så är det inte samma sak. Någon myntade uttrycket "Täckoman" ☺. Ett mycket passande uttryck!

Nähä, det får bli allt för idag! Har lite att stå i... ska iväg sen en sväng snart också så mannen får sköta markplanet här ett tag. Det är sååå skönt att komma hem sen till ett halvt sovande hus. Morgonbestyren kan vara lite kämpiga ibland så det är så skönt att slippa kvällsbestyren emellanåt.

Kramelikram på er ♥

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan!

Kul det är att läsa din blogg, jag känner igen mig i så mycket. Min sin Anton är 11 år och har ADHD /högpresterande autism.
Måste få fråga om täcket, var det något speciellt eftersom du var tvungen att tvätta det? Min son är också väldigt "täckig".. ;)
Och man tvättar det inte bara så där..
Lycka till mer allt!