onsdag 21 oktober 2009

Fickschema för skoldagarna **** AS/ADHD

Jag tänkte jag skulle lägga ut lite bilder för att visa hur man gör ett schema för sonen i skolan. Han behöver veta i förväg vad som ska hända varje dag. Genom habiliteringen har de skaffat ett fickschema. De har också köpt ett "Boardmaker"-program där de gör i ordning bilderna till schemat. Båda dessa hjälpmedel har vi också fått att ha hemma. Så här kan det se ut:
Är lapparna röda så har han lektionen ihop med övriga klassen. Är lapparna gröna så har han lektionen i eget rum med assistenten. Även rasterna är schemalagda så han är aldrig ute på "lösa" saker, han ska alltid veta vad som gäller. Här nedanför kan man se fler exempel på rastaktiviteter.
                                                        

De har planerat så att det alltid är engelska och matte gemensamt varje morgon hela veckan. Detta för att få så mycket struktur som möjligt. 
                                                                                                                                                                
 Liten och smidig är den när den är ihopvikt. Lätt att ha med sig överallt.Hela schemat görs i ordning av assistenten precis innan han ska åka hem. Då får han med sig schemat hem och kan titta på när han vill. Han tittar alltid på det innan han åker iväg till skolan på morgonen. Då känner han sig trygg och lugn, inga överraskningar väntar.
Efter alla hemska utbrott i skolan under vårterminen så förstod assistenten (som var ny fr o m den terminen) att något måste göras. Hon hade ständig kontakt med rektorn för att få henne att förstå att det behövdes resurser för att få det att fungera med sonen. Det krävs en hel del planering och tid från assistentens sida men det har verkligen gett resultat. Vi har fått ett mycket lugnare barn, han mår bättre och skolan har en elev som får färre utbrott. Och det är värt mycket!

3 kommentarer:

Anna V sa...

vad underbart att finna verktyg som fungerar!

Anonym sa...

Om han har autism så förkortas det inte "AS", för det är aspergers syndrom, utan AD

Anonym sa...

Vad kallas denna smarta lilla plånboksvarianten av dagsschema? Hjälpmedel via HAB, sa du va?