lördag 29 mars 2014

Mitt förflutna.....

Mitt förflutna var det ja....... Jag blev rejält påmind om det igår nämligen. Det fanns liksom ett liv innan vi hamnade i Diagnoslandet. Jag har haft ett par stora intressen genom livet, men de har fått ge vika när tiden försvann pga ett liv med Turbos diagnoser. Som det är nu och som det har varit ett antal år så får allt annat än Turbo sättas åt sidan. Hans behov måste alltid komma i första hand annars mår ingen av oss i familjen bra. När jag växte upp kallades jag ofta för "bokmal". Jag satt så gott som alltid med en bok framför näsan, jag älskade att läsa böcker. Sen Turbo föddes tror jag inte jag läst ut en endaste bok....

Ett annat stort intresse jag haft är att odla krukväxter. Jag har noll koll på trädgårdsväxter och har aldrig haft ett intresse av det, men däremot krukväxter inomhus! I början på 90-talet halkade jag in på att samla på hoyor - en helt fantastisk krukväxt. Den vanliga "porslinsblomman" är alltså en hoya. Sen finns det massvis med olika sorters sådana. Blommorna finns i många olika färger och även bladen är otroligt vackra på vissa av dem.


Hoya buotii

Jag blev en av de första medlemmarna i Svenska Hoyasällskapet när det startade. Jag samlade, köpte och sålde sticklingar bl a på Tradera och samlingen ökade i antal och frodades. Men år 1998 så fick vi vår efterlängtade Turbo och hamnade därmed i Diagnoslandet. Och därmed försvann också all tid från de ev. intressen man kan ha haft. Från att ha haft en bit över 100 olika hoyor, med stor variation på blommorna så har jag idag inte alls många kvar. Kanske ett 10-tal. Pga tidsbrist och därmed dålig skötsel så har endast ett fåtal överlevt, även om det är en väldigt tålig art. Men jag får vara nöjd med det lilla.


Hoya ??

Förra året blommade en av hoyorna som inte blommat på säkert tio år. Men tror ni inte jag missade blomningen förra året och upptäckte det när de vissna blommorna rasade ner från baksidan av gardinen i fönstret. Fy, vad besviken jag blev. Jag har inga foton kvar från tiden från förr då jag skötte blommorna och de blommade regelbundet varje år. Jag kastar in fotona i datorn och när datorn blir gammal och kraschar så  går alla bilder i graven, tyvärr. Skärpning på den fronten behövs! Men igår slog denna blomma ut igen! Vet inte varför den blommar i år igen, för den har inte fått någon vidare skötsel på många år. Denna blomma är magnifik!


Hoya Mt Tozer IML ?? 

Tyvärr har den inte hunnit slå ut ordentligt än, men när den är helt utslagen så mäter den 8-10 cm mellan spetsarna så den är verkligen stor. Beroende på ljuset så varierar färgen mellan röd och svart. Lite svårt att ge färgen rättvisa med kameran.

Intresset för dessa vackra skapelser finns kvar hos mig, men det får ligga på is så länge livet är som det är. När tillfälle finns kommer jag att ta upp det igen och låta fönstren vara lite grönare än vad de är nu. Det är något jag mår bra av.


Hoya curtisii

Som lite kuriosa så kan jag nämna att mitt alias här på bloggen - Bellan - är hämtat från en av hoyorna. Den heter alltså hoya bella och är en av mina första favoriter. Det var en sån där planta som både mamma och mormor hade i fönstren när jag var liten. Den blomman syns i min header här på bloggen.

Det var det! Innan jag gör kväller här kan jag meddela dig, härliga Lenafena och andra som undrar om jag somnade i torsdags kväll när jag var på bortaplan. Jag klarade mig relativt bra, men kände mig rätt slö när jag skulle resa mig och åka hem. Jag hade tydligen kopplat av rätt bra där jag satt ;)

Kramar till er alla i lördagskvällsnatten ♥

4 kommentarer:

Mamma Z sa...

Skoj att veta om historien kring Bellan. För när jag pratar om dig här hemma så är det alltid med den benämningen även om jag vet ditt riktiga namn :)

Ja blommor är skoj hobby och ger lite lisa åt själen samtidigt!

Kramen den stora

Nina sa...

Den där bouti, eller vad den nu hette, den gillade jag! Det ser ju ut som det är frost på den :)

Jag känner igen det där att egna intressen läggs åt sidan. Man glömmer nästan bort att man har ett eget liv ibland. Vad roligt att du fått en blomma, trots allt.

Kramen hela dagen!
Nina

Tina sa...

Härliga blommor! Och härliga du <3 kramar

Lena sa...

Tack, nu slipper jag ligga sömnlös inatt =)
Kul det där med blommor. När jag var liten hade jag en period när jag också höll på med krukväxter och skulle bestämt bli florist. Nu blev syrran det istället så jag kom inte på nåt annat ;)
Men jag ska nog inte ta namnet som alias från mina favoriter... det kallades nämligen "den vandrande juden".
Kram på dig gumman <3