söndag 29 mars 2015

Att välja att inte backa

En minst sagt ovanlig lördagkväll blev det hemma hos oss igår. Det har aldrig hänt tidigare att det fått ett sådant slut.
Veckan har ju varit labil, som ni vet, men vi har med nöd och näppe klarat oss från utbrott, men igår kväll kom det. Orsaken var en liten detalj som Turbo hakade upp sig på. Han tyckte vi hade missat att berätta för honom hur lördagskvällen skulle se ut och därför skulle vi inte göra det vi brukar göra. Det gällde alltså en sak som inträffar varje lördagskväll. Här kände jag att det var dags att markera! Jag backade inte och jag hade ju fått extra energi under förmiddagen att ta av! Hade vi backat så hade vi tagit livet till en ny nivå, och det skulle bli ohållbart. Här gällde det förstås att använda fingertoppskänslan.Jag drev igenom det som var tänkt, mjukt och lågaffektivt. Mannen gick åt sidan och höll sig i ett annat rum. I såna här lägen är det bäst att den som bestämt sig för att ta en "konflikt" får göra det efter sitt eget huvud, annars kan det lätt bli fel. Och det fanns inget läge för mig att förklara för mannen hur jag tänkte.

Efter ca en timmes intensivt lågaffektivt bemötande, satt jag och Turbo till slut och tittade på en film tillsammans och humöret vände uppåt igen för honom. Härligt! Och jag kände mig nöjd med att "inte-backa" ändå avlöpt så pass bra som det gjorde, trots det inledande utbrottet.
Mannen satt i ett annat rum och tittade på samma film (i iPaden och med lurar), men låg tjugo minuter efter. Det där tyckte nog Turbo var lite spännande. När vi var klara så visste mannen fortfarande inte hur det gick i filmen - vem som var den skyldige.... ;)


Idag är jag glad för att jag genomförde gårdagskvällen som jag gjorde. Ibland måste man sätta ner foten och markera, men ändå på ett resonligt och mjukt sätt.

I morse var jag uppe och i ordning och skulle precis ge mig iväg hemifrån när Turbo vaknade. Vi träffades kanske en kvart innan jag lämnade hemmet och då var det hyfsat lugnt. Mannen slapp låsa in sig på toa, haha ;) Jag drog iväg till jobbet så mannen fick fixa morgonproceduren m m  på egen hand - lugnast så!

Jag var hemma ett par timmar vid lunchen sen, men åkte iväg några timmar till för att umgås med lite vänner. Så jag har inte varit hemma så mycket idag, men dagen här hemma har avlöpt lugnt och städat.
I morgon ska jag ut och jaga lite grejer på eftermiddagen. Och jag har fått ännu mera tips angående bollar i skumplast. Spännande!
En spännande dag väntar också Turbo i morgon....

Kram och godnattens på er alla ♥

2 kommentarer:

Lena sa...

Nu börjar det bli så mycket hemligheter här att jag snart får ta en vårutflykt tror jag minsann.
Skönt att det gick att lösa lördagens oro med en skopa tålamod och pedagogik. Beundrar er verkligen.
Saknakramar ❤❤❤

Nina sa...

Håller med K. Lugn ovan!!!! Har du pratat med mannen om drinkvalen och så? ;)

Ja, ni är otroliga! Alla som jobbar med barn/elever/vuxna som våra måste ha den kunskapen. OCH förmågan att samarbeta med föräldrar..... Då funkar det oftast.

Nu väntar jag med spänning på en del förklaringar..

Kramen!