tisdag 28 september 2010

Dålig pedagog **** AS/ADHD

Idag kände jag mig som den sämsta pedagogen i världen. När sonen kom hem med taxi från skolan så stod jag och pratade i telefonen. Vanligtvis brukar jag avbryta när jag ser att taxin kommer, men idag chansade jag på att vi skulle klara det ändå. Men jag borde vetat bättre... för här i diagnoslandet pratar man inte i telefonen.

Väl innanför dörren tar han av sig jackan och sen får han världens utbrott och avreagerar sig på nåt som han absolut inte får... och så nämner vi inte mer om det...

När han sen såg att jag reagerade starkt på det så lugnade han sig och blev jättelugn och artig och trevlig efter en stund. Vid utbrottet kunde han inte svara på vad som var orsaken till ilskan. Det enda han sa var att han var arg... och det märkte jag ju .

Denna lilla episod visar ändå tydligt att han behöver ha "assistans" hela tiden, någon som vägleder och styr upp för honom.

Nu på kvällen vid tillfälle då han var lite mer avslappnad så spaltade jag upp dagen på ett papper och han fick kryssa glad, likgiltig eller ledsen mun. Allt blev med glada munnar! Då kryssade jag i ledsen mun på en tom rad eftersom jag är övertygad om att något gjort att han fick utbrott. Sen bad jag honom att fylla i vad det skulle stå för orsak. (En vild chansning av mig i ett försök att lirka fram det ur honom.) Men det öppnade honom lite iaf, och han sa att han inte visste orsaken. Stackarn! Men det kan ju vara en sån "enkel" sak som att morgondagen inte kommer att se ut som den brukar.

Det är kommunmästerskap då, men sonen kommer inte att vara med på det (han har t o m velat ha det så själv). Det är för stort och rörigt och ostrukturerat för att han ska klara av en sån dag. Därför har han ett eget schema ihop med assistenten hela dan. Han har själv varit med och bestämt aktiviteter och han säger att han är nöjd med hur det blev. Hoppas han kommer att må bättre i morgon när dagen är över, måste vara frustrerande för honom att känna sån oro och ilska i kroppen!

Nåja, i morse var han iaf på ett strålande humör. Han hann t o m spela lite piano för mig mitt i frukostbestyren innan det var dax för taxi till skolan. 

En av de som jobbat på korttids i helgen är verkligen duktig på att spela och han har nog spelat en del för sonen. Då smittar det av sig på honom och han fortsätter en period med det. Just nu är det ledmotivet från "Pirates of the Caribbean" han spelar på. O på korttids kunde visst den, så nu tränar sonen och klinkar på den så gott det går....

Inga kommentarer: