söndag 21 augusti 2011

Psykologisk pärs

Den här helgen har som sagt gått åt till att försöka få sonen på bättre tankar inför morgondagen efter det som hände i skolan i fredags (se fredagens inlägg). Igår sa han ju att han absolut INTE skulle gå till skolan i morgon. Men när det blivit så här och sonen är låst i ett läge där han bara ser svart, så är det en balansgång för oss föräldrar. Vi får inte prata för mycket om det, inte säga fel saker om det, vi måste välja tidpunkten noga då vi säger nåt. Helst undviker vi att prata om själva katastrofen, det är ingen idé att ta upp det med honom för då stänger han bara av och det går absolut inte att nå honom. Då ligger t o m ett utbrott nära till hands. Man får försöka gå omkring händelsen på nåt sätt och peppa med nåt positivt, nåt som handlar om något helt annat på skolan.




Det har varit en mycket labil helg med sonen, iaf lördagen och halva söndagen. Men med lite peppning, lotsning och psykologi känns han nu rätt så bra ikväll. Jag var ju hemma hela dagen med honom igår, men idag var jag iväg med lite vänner på förmiddagen. Kan väl säga att jag hade tankarna på sonen mest hela tiden och lite funderingar på vilka hjälpmedel jag skulle använda mig av till honom så det blir så bra som möjligt. Splittrad i tankarna med andra ord.
Jag och mannen gjorde en rockad i våra arbetsuppgifter på eftermiddagen pga läget med sonen. Jag brukar ju jobba hela söndag eftermiddag och kväll men kände att det inte var särskilt lyckat för mig att vara borta så mycket mer idag med tanke på morgondagen. Så jag åkte bara och gjorde ett par grejer på jobbet, sen instruerade jag mannen så han fick åka och göra några av mina arbetsuppgifter. Resten får vara till senare i veckan. Nu måste sonen gå i första hand.

Nu har jag bl a använt mig av systemet att sonen får kryssa glad, likgiltig eller ledsen mun på en del av schemat för i morgon.



Detta för att se om det är nåt speciellt som bekymrar honom. Man får ut jättemycket av det här om man tar det vid rätt tillfälle, han t o m öppnar sig en del och pratar spontant om vissa saker ibland. Och visst fick jag fram vad som ligger och gror..... orsaken var väntad..... men allt annat var bra som tur var!  (Visar inte de negativa sakerna här eftersom jag inte vill gå in på detaljer för sonens skull.)

En viktig sak som han fick ur sig idag, var att han blir väldigt störd av för mycket prat omkring sig. Och det har vi ju märkt här hemma också att han blivit känsligare på. Är det då en elev som är väldigt pratig omkring honom så är det lätt att det blir en explosion förr eller senare. Och hur ska ny personal veta sånt och var gränsen går för honom??

Nu väntar en nervös morgon, allt hänger på att jag gör rätt i morgon bitti. Ska jag få iväg honom till skolan eller blir han hemma? Just nu känns det rätt ok och jag tror det kommer att gå, men man vet inte förrän han är iväg!

Skickar ut några cyberkramar, fånga dem om ni vill ♥

5 kommentarer:

Anna A sa...

Gud vad duktiga föräldrar ni är:)

Jag hoppas verkligen för sonens skull att han kommer iväg.

Fångar cyberkramen och skickar tillbaka en till hela eran familj

Anonym sa...

JAg tar en av kramarna direkt :)
Jaa du det är verkligen inte rätt att prata lagom mycket om något så känlsigt, och inte lätt att hitta rätt tillfälle heller. Jag hoppas verkligen att det kan bli några riktigt bra dagar nu i veckan så det löper på sedan. Det var ju synd på ett vis att det blev tokigt så tidigt på skolstarten. Jag ska också hålla tummarna inför morgondagen...KRAM på dig söta Bellan//Lena

Nina sa...

Jag fångar dom! Och skickar tillbaks en massa styrkekramar! Ska tänka på er idag, mest nu på morgonen, och håller tummar här!
Kramar om till dom bästa föräldrar sonen kan ha!
Nina

Tina sa...

Tar också en kram genast ! Håller tummarna hårt att det går bra och det jobbiga som hände bleknar i minnet. Bamsekram tillbaka du kloka mamma

Roffes blogg sa...

Åh vilken bra idé med det där krysschemat eller vad man ska kalla det! Den snor jag nog vid nåt tillfälle. Ibland är det så svårt att veta vad det är som går snett egentligen och då behöver man ju lista ut det och på det där sättet kan ju det faktiskt gå att få reda på då. Toppen!
Kramis!