tisdag 16 augusti 2011

Äntligen svar!

Jag fick några frågor från Nina som berörde schema för sonen. Det har ju varit lite strul med det fickschema som han behöver inför skolstarten. De har ju använt ett sånt på förra skolan de senaste två åren och det har verkligen räddat situationen där, från att ha varit kaosaktigt till att det blev så lugnt som det bara kan bli i skolmiljön. Nu har vi inte fått nåt än som ni läst här tidigare.
Nina undrade då så här:

Hur funkar det för er, när ni inte har ett svar på hur en kommande dag kommer att se ut. Kan ni sätta upp nåt bara, och ändra när ni vet, eller måste ni ha rätt från början?

Kan ni göra så? Hitta på ett schema så länge för att få bort stressen av att inte veta, och sen ändra det?

Som tur är är inte sonen så beroende så långt i förväg av att i detalj veta hur skoldagen kommer att se ut vid starten. Antagligen har han i huvudet hur det varit förut i skolan och nåt annat vet han ju inte. Men kvällen innan skolan börjar, alltså i morgon kväll, behöver vi ha schemat. Han har alltid tittat på schemat kvällen innan, samma morgon det gäller och även under själva skoldagen.


Sen vet jag att ni kan sätta upp ett schema för Sandra och sen helt och hållet byta innehåll på morgonen sen. Men jag tror inte det skulle vara så lyckat att jag sätter upp ett schema här hemma och att han får helt och hållet bytt det när han kommer till skolan. Då tror jag det skulle bli rörigt i huvudet på honom. Tror han skulle känna sig helt förvirrad.
Om något är osäkert så kanske det finns två alternativ. Dem skulle man kunna gå igenom med honom och förklara att det blir nåt av dem och sen sätta in det rätta när det blir bestämt hur det blir. 

Men om sonen känner för att byta ut en rastaktivitet för att han VILL göra nåt annat än vad som är planerat, så är det helt ok.



Detta gäller ju själva detaljschemat. Sen är det viktigt med längre framförhållning av hur det i det stora hela ska se ut. I år är det väldigt speciellt eftersom det blir skolbyte och byte av all personal. Eftersom allt detta varit sååå osäkert har det varit oerhört viktigt och lugnande för honom att veta att korttidspersonalkillarna får vara med iaf i ett inledningsskede. Under sommaren har nog all trygghet för honom funnits i den vetskapen eftersom det inte kommer att finnas någon annan invand personal runt honom. Utan det löftet hade nog sommaren varit mycket orolig här för han har faktiskt inte vetat så speciellt mycket om skolsituationen förrän nu de senaste veckorna då han bekantat sig med lokalerna och även nya personalen.
Så nu hoppas jag att jag får hem ett schema i morgon inför torsdagen. Sen är det t o m så att jag tycker skolstarten ska bli spännande på ett positivt sätt efter allt som varit!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas verkligen att det blir bra nu när skolan börjar. Jag ska hålla tummarna att det blir både spännande och bra på alla vis :)
Det ska bli intressant att följa detta nu i höst.
Stora kramar//Lena