tisdag 9 augusti 2011

Spännande tider

Idag var det dags för korttids på förmiddagen medan jag jobbade. E jobbade med sonen idag. De hade varit till resursskolan och hälsat på en stund. Nu fick sonen för första gången träffa de båda behandlingsassistenterna som ska jobba på skolan. En kvinnlig och en manlig. Allt hade gått bra, de hade tagit en fika tillsammans och jag tror sonen mest hade kacklat om datorn han ska få för egen del på skolan :) Det märks tydligt vad som är det stora intresset hos min grabb! Han hade också fått välja vilket rum som skulle bli hans. Själv berättar han inte så mycket om vad de gjort under dagen, men en kommentar kom iaf som var skönt att höra: "Vad trevliga de var"! Tur att första mötet föll honom i smaken iaf, det hade inte känts bra om det skurit sig mellan dem direkt..... ;)


Den kommande skolstarten blir riktigt spännande, tycker sonen har ändrat sig lite över sommaren. Han är långt kommen i puberteten och jag hoppas det är överstökat snart - lite väl optimistiskt tänkt kanske ;). Men det är spännande att se vilken vändning livet tar för honom nu och mycket hänger på att man får till en vettig skolgång för honom nu under högstadieperioden. Många menar att detta är den tuffaste tiden i livet för barn med dessa diagnoser.... Vi tar ett djupt andetag och laddar inför detta!


Det är nu drygt en vecka kvar innan skolan drar igång, och vi behöver förbereda sonen på lite detaljer. Men tyvärr har vi inte de detaljerna än. Pratade med chefen för korttids idag (hon är även chef för behandlingsassistenterna på skolan) men hon hade inte fått några tider eller andra detaljer heller. Så jag började ringa den som har ansvaret - den rektorn som vi tampats med i två år ang. sonens skolgång på högstadiet! Jodå, ni läste rätt - det blir samma rektor även för resursskolan! Men hon var inte anträffbar på telefon idag, så jag fortsätter väl i morgon då..... Behöver ju få reda på en del, typ vilka tider de ska gå i skolan, blir det samma taxichaufför som innan eller blir det annat bolag som kör?? Sonen behöver också ha ett schema färdigt inför första skoldagen.....


Lena hade nån fråga angående korttidspersonalen och hur det går när de ska vara med på skolan framöver. Blir det då ny personal på korttids? 
Dessa korttidskillar blir inte anställda på skolan utan lånas ut från korttids under en övergångsperiod. Vi har blivit lovade att E och T ska få vara med på skolan tills sonen känner sig lika trygg med den nya personalen där. E och T behöver ju inte jobba samtidigt så det blir långt ifrån heltid på skolan och då blir det timmar över att jobba varannan helg med sonen på korttids också. Jag hoppas att detta kommer att fungera, det är lite av en drömsits att slippa få in ytterligare ny personal runt sonen när det ändå blir så pass mycket nytt nu.



Anna hade lite andra frågor jag tänkte besvara också. Hon undrade om min son är medveten om omvärlden eller om han lever endast i sin bubbla?
På den frågan skulle jag kunna svara både och.... Vet inte riktigt hur jag ska förklara.... visst är han medveten om omvärlden på ett sätt, men för honom existerar bara han själv. Han är fullt medveten om allt och alla runt honom men har väldigt svårt för att sätta sig in i hur vi andra känner och tänker i olika situationer.
Om han vill en sak så är det det som gäller här och nu. Det går inte att vänta och det spelar ingen roll vad vi andra har för förhinder för att tillfredsställa hans behov. Assisterar man inte honom NU på en gång, så kommer utbrottet som ett brev på posten.
Svårt kapitel detta, men fråga gärna igen så ska jag försöka förtydliga mera isf.



Kan eran son åka buss själv eller är han helt beroende av andra för att komma ut och göra saker?
På ett sätt så kanske han skulle kunna åka buss själv, men ändå inte. Eftersom han har svårt för att läsa av andra och därmed lätt kan misstolka saker, så är risken stor för ett utbrott. Någon måste finnas till hands för att lotsa honom rätt i alla intryck han får. Så man kan nog säga att han är helt beroende av någon som känner till hans problematik för att han ska komma iväg nånstans öht.

Inte så lätt med att formulera sig rätt, hoppas ni förstår hur jag menar, ni får så gärna fråga igen om nåt är oklart!
Nej, nu är det dax för sängen här. Svårt med tidsomställningen från semestertid till jobbartid.... Sov sött ♥

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dags att ta tag i alla vardagsbetyr igen ser jag ;)
På rektirn bara det måste väl gå. De borde ju sitta på kontoret nu tycker man ju inför skolstarten.
Men så skönt att det inte blir en massa nya människor runt honom på korttids, smart lösning att låna ut dem till skolan. Det låter ju kanonbra....och att första mötet gick så bra. Det kan ju faktiskt betyda allt, iallfall om det inte går bra...
*skrattar* jaa du vem har inte svårt att ställa om tiden i skallen, det har ju inte precis varit lätt, vare sig att komma i säng eller att komma upp :)
KRam på dig vännen...ha en fin dag på jobbet och lycka till med allt med korttids och skolscheman, jagande av personal m.m.
//Lena

Nina sa...

Jamen precis! Det där känner jag igen.

Medveten om allt runt om, men förstår inte att andra har egna liv, egna upplevelser, egna intressen, egna tankar...

Det är "jag och mina upplevelser" som finns på nåt sätt.

Och vill man ha hjälp NU så ska man helst ha hjälp "igår" ;)

Vad härligt att första dagen gick bra, förresten! Såå skönt att han fick en positiv start i skolan. Jag håller mina tummar för att det fortsätter så!

Hoppas du får tag på rektorn och kan börja förbereda i tid...

Kram Nina!