tisdag 5 juli 2011

Beskrivning av korttids m m

Lagom till att man hunnit skriva ett inlägg om hur förvånade vi är över att allt är så lugnt - så vaknar vi upp till en dag då det är lite labilt ;:). Morgonen var spattig och jag undrade lite vad som var på gång.... Jag körde sonen till korttids där han var fram till 14:00. När jag hämtade honom så sa T som jobbat idag, att sonen varit uppe i varv idag.... Han brukar inte vara stirrig på korttids när allt är som vanligt - och det var det ju idag....

Men det måste ha varit anspänningar hos sonen eftersom vi skulle till tandläkaren på eftermiddagen, jag kommer inte på nån annan förklaring. Tandläkartiden hade vi sent på eftermiddagen och det är förståeligt att han gått och tänkt på det även om han börjar bli van vid dessa besök. Han får åka till tandläkaren var tredje månad ungefär, för att "lacka" tänderna. Vet inte riktigt varför de gör så här, sonen har bara haft ett par småhål i livet. Men det är ju bättre att vara för försiktigt och slippa besvär framöver.Fick en kommentar av Lena igår som jag tänkte utveckla lite. Vi kan börja med ämnet korttids. Vad jag förstår av många av er läsare så fungerar inte korttids så bra i alla kommuner :(
Lena tycker att vi tillhör ett bra korttids där vi t o m får spara dygn till ett annat tillfälle. Jag har inget att klaga på när det gäller korttids, bara rosor där!
Vi har beviljat sex dygn per månad. I schemat på korttids så schemalägger man fyra dygn - alltså två dygn varannan helg. De resterande två sparar vi till ett tillfälle då vi behöver det bättre. Dessa två extra dygn tillkom eftersom vi alltid har velat ha extra dygn vid nåt tillfälle under semestern och/eller någon gång under jullovet. För att slippa ansöka om extra dygn så tyckte LSS-handläggaren att det var bättre att permanenta sex dygn/månad så vi har att plocka av. Hänger ni med? Fråga annars så förklarar jag mera!För att belysa ytterligare hur bra man resonerar i den här kommunen när det gäller korttids så kan jag säga att sonen är ensam med en personal varannan helg. Det betyder att det finns två helger kvar under en månad. Dessa två helger är det en annan kille där som också behöver vara ensam med en personal. Det här betyder att man måste ha flera ställen att vara på, eftersom det finns fler barn som ska vara på korttids på helgerna. Sonen och den andra killen är i en 2-rumslägenhet. Sen finns det också ett större ställe där flera barn är samtidigt.Personalen är ju inget att orda om, det vet ni ju redan vad jag tycker om dem. Men det var förra chefen för korttids som insåg att det måste vidtas åtgärder och anställas unga killar som kunde ta sonen på ett bra sätt om det ska fungera i längden. Unga killar har visat sig fungera bäst, men samtidigt måste det finnas stabilitet och trygghet i dem. Här har vi haft tur då vi nu har två såna "exemplar" som jobbar med sonen och har gjort det ett tag. Dessa två fixar och pusslar så de får ihop schemat så inga vikarier behöver sättas in för sonen. De har lyckats få ihop hela sommaren med E, T och "ordinarie reserven" O (med undantag av ett enda dygn). Någon av dem har t o m gått in nåt dygn under sin semester, vet jag. Vi är tacksamma och glada när personalen tar ett sånt enormt ansvar!Sen kommenterade Lena också att allt annat också fungerar bra runt sonen. Och det har det verkligen gjort nu ett par år. Men som du nämner så har det tagit tid att komma dit vi är nu. Tänk om man vetat det vi vet nu, när sonen var ca 7 år gammal. Då hade vi nog sluppit en hel massa utbrott. Jag tänker på all anpassning man gjort i skolan de senaste åren, tänk om man gjort så redan när han började ettan! Samma här hemma. Om vi vetat om från början vilka anpassningar sonen var i behov av.... nu har vi fått lära oss den långa vägen.... 

Måste tacka Lena för bildkommentaren också! Igår när jag var på väg hem från jobbet så var jag några minuter för tidig. N var ju här hemma med sonen och det gäller att hålla den tiden man lovat. Kommer jag för tidigt så kan det bli kaos för sonen. Jag stannade vid vägkanten och fångade dessa bilder. Behövs inte att man går så långt ibland ;)

Gokväll på er allesammans ♥

3 kommentarer:

Lenaeff sa...

Jaa du Bellan, tänk om andra som ar barn i samma sits kunde dela med sig å nåt sätt att vi som kommer efter kan få ta del av alla goda råd och anpassning m.m. så alla slipper lära sig allt den hårda vägen. Jag har efterlyst det vid flera tillfällen på HAB hos oss. Att på något vis kunna få ta del av sånt som fungerat bra för flertalet. Inte vet jag hur det ska gå till riktigt, men visst vore det bra.
Lika vackra bilder idag med :)
Stor kram vännen, önskar min kommun vore lika tillmötesgående vad gäller korttids som er.
Lena

Nina sa...

Jättefina foton!!!

Ni har ju oxå ett bra korttids, även fast det var annorlunda mot det vi har. Det låter kanon det där med att kunna vara själv på helger och att ha en lägenhet.. Tänk om det kunde fungera så bra överallt..

Jag tänker också så där ibland, om vi hade vetat tidigare och så. Men man gör ju alltid sitt bästa utifrån den kunskap och dom förutsättningar man har. Skönt att det fungerar det mesta nu, runt båda våra barn :)

Ha det fint!
Kram Nina!

ann sa...

Det låter ofta med putsning var tredje månad men det finns säkert en förklaring till det.Våra barn har bara gjort det en gång för att förebygga så mycket hål,vi använder fluor tabletter/munvatten efter tandborstningen.Vilken tur ni har med korttids som har de är så bra uppställt för er son.Jag vet inte hur det är på Åland eftersom jag inte utnyttjat det än men borde fråga de som använder det.Hur väljs antalet dagar ut?Får ni välja hur många dagar ni önskar eller beror det på handikappet?Kramar från Åland.