fredag 8 februari 2013

Spännande helg

Hemma hos oss håller lugnet i sig, iaf så här långt, sen får vi se fortsättningen. I skolan märker de också att Turbo är harmonisk just nu. Nu är det korttidshelg för honom och efter det får vi se hur läget är. Tanken är att Tom ska ta med sig Turbo och visa det nya stället dit korttids flyttar fr o m 1 mars för Turbos del. Tror han är den sista som kommer att flytta.... Det ska bli väldigt intressant att se hur Turbo reagerar på den första visningen. Kanske får Tom känna av nånting eller också väntar reaktionen tills han kommer hem igen. Spännande....! Vi får se om jag får lite rapporter om hur det går ;)




Jag har fått ett par frågor som jag tänkte besvara här för jag har inte så mycket annat att tillägga just nu.
Den första frågan gällde skolan och taxin och löd ungefär så här: Skulle inte Turbo kunna få vara i en helt egen byggnad? Och få åka i en helt egen taxi? Då kanske han kan lära sig vara med fler personer lite i taget. Att skolan och taxin är helt stimulifria.

Jättebra tanke!! Svårt att dra gränsen på rätt ställe. Så länge det fungerar som det gör nu så är det ok. Om vi tar skolan så är resursskolan som Turbo går på, inte i närheten av den stora skolan så det finns inte fler personer runt honom än de fyra förutom Turbo, som är där på dagarna om alla är där. Turbo är mest inne på sitt rum med en personal och har lektion eller rast. Vid lunchen försöker de äta gemensamt och om alla sitter runt bordet så är det totalt två elever och tre personal. Men oftast verkar det som att det är Turbo med tre personal och det funkar för Turbo. (Den andra eleven är av fri vilja kvar i sitt rum rätt ofta.)
Sen har det varit lite si och så med den andra eleven under förra veckan och då blev Turbo orolig även om detta inte drabbade honom varken genom ljud eller stökigheter. Skulle man skona honom mot sånt här så får man isolera honom helt från omvärlden och det är ju inte heller bra.

När det gäller taxin så har det ordnat upp sig genom att Turbo har sin egen bestämda plats längst fram och han känner sig trygg med det.

Men visst har du en rejäl poäng i det du skriver, samtidigt som man inte vill isolera Turbo för mycket så måste han naturligtvis må så bra som möjligt. Vi har godkänt som det ser ut just nu med skolan och taxin, men skulle det visa sig att det blir helt galet och Turbo får fler utbrott - ja, då måste vi ta tag i saken och ändra på det som blir för mycket för Turbo.




En annan fråga gällde duschningen. Frågeställningen var om Turbo med lite träning kan lära sig att fixa duschen själv?
Frågan uppkom i inlägget när jag skrev att mannen får ta över duschproceduren med Turbo eftersom han lyckas mycket bättre än vad jag gör med den biten. Det är så att Turbo duschar själv bara han kommer in i duschen, så det är inga problem. Problemet är innan han har kommit in där..... Trots att vi använder bildschema och timstock så förhalas det och förhalas och ibland hinner han bli för trött för att duscha. Allt det där funkar bättre med mannen än med mig och jag är glad att vi kan hjälpas åt där den andra brister eller vad det nu beror på.

Om vi helt skulle släppa ansvaret till Turbo genom att visa schemat med bilder och göra klart för honom att "idag är det dusch" - då är jag övertygad om att Turbo aldrig skulle duscha. Han behöver pushning hela tiden. Likadant är det med kläder som ex. Om vi inte tar fram kläder och ger honom ett klädesplagg i taget så går han utan kläder. Det har hänt nån helgdag...... Ger man inte kläderna i lagom takt så fastnar han liksom vid ett plagg och sen blir det inget mer på den kroppen.
Jaaa, lite så fungerar Turbo när det gäller detta.... Hoppas du fick svar, fråga igen annars.




Nu ska vi njuta av en extra lång korttidshelg och ladda våra batterier. Det är faktiskt första gången vi har extra dygn på korttids och som vi inte har planerat att åka bort!! Vi har ju liksom nyligen varit iväg så nu orkade vi inte med nåt sånt. Men det ska bli härligt med lite hemmamys nu! Vi börjar med fredagsmyset som börjar strax. Kram på er och ha det finemang! ♥

1 kommentar:

A sa...

Oj fick verkligen en bättre bild av Turbo nu. Är det inte ovanligt i hans fall att han är normal begåvad när han har så pass svår autism?

För jag har bekanta och vänner med asperger/atypisk autism och de enda jag kan märka på dem är att det ibland blir lite rörigt om det är mycket saker som ska göras. Annars tänker man inte på det.

Och jag själv har någon släng av atypsik autism men på mig märks det mest på mitt hem att det är stökigt och att jag är trött ofta och inte alltid orkar gå till skolan. Men i mitt fall kan det ju även förklaras med sömnbrist. Men väl i skolan funkar jag och allt annat funkar runt mig i stort.

Så det är det som gör mig så konfundersam.

För jag har även haft praktik i klasser med elever med autism och utvecklingstörnig och de har de flesta av dem legat på Turbos nivå. Tex kunnat ducha själva men behövt någon som tjatat in dem i duchen, Vet ju själv hur slut jag var tex när vi skulle till badhuset. Man var ju helt genom svettig för att vissa av eleverna utbrottade och en del elever var man tvungen att säga varje klädes plagg och räcka det till eleven. Så 3 ordinarie personal och jag som praktikant. med 5 elever. Så kan ju bara tänka mig hur ni som föräldrar får kämpa med Turbo.