söndag 23 december 2012

Betyg och Picasa

Här rullar det på och det är faktiskt lugnare nu än det varit tidigare en period. Än är det för tidigt att säga vad det beror på. Turbo har det ganska kravlöst i tillvaron just nu, det är ju skollov och vi kan sänka kraven rejält.

Kvällen igår gick också väldigt bra. Ett litet utbrott kom vid läggdags men då var klockan nära tolv på natten och det var kanske inte så konstigt att det kom ut något då. Vi fick torka vatten på hallgolvet och mannen fick byta kläder eftersom han råkade stå i vägen, det var allt i det lilla utbrottet som kom. Så vi var nöjda med att dagen varit lugn så långt.

Svårt var det för Turbo att somna igår (eller rättare sagt, i natt) eftersom det var halv storm ute och då blir han lite orolig. Jag fick gå in till honom och lugna honom ett par gånger och försöka förklarar vad exakt det var som han hört innan....


Felix

Idag (sönd) har jag varit borta en stund på förmiddagen och tills strax efter lunch. Har träffat en del vänner och det var skönt att komma iväg lite. Det blir långt att vara hemma alla lediga dagar utan avbrott. Man måste ju vara på helspänn hela tiden. Nu har vi ätit tillsammans och nu är mannen iväg lite på egen hand.
Ja, så ser våra "lediga" dagar ut - alltså inte riktigt som den vanliga Svensson-familjen..... Men vi har vant oss och vi är så glada och belåtna om vi kan ro dagarna i land utan större utbrott.


Fotot är inte taget hemma hos oss, men kanske ett tips på tapetsering :) 


I morgon får vi se hur vi gör - vi är ett ganska stort gäng (50-70 st) som brukar hyra simhallen på en närliggande ort. Vi badar och simmar och plaskar och bubblar, sen äter vi lite gott tillsammans och umgås lite. Men tyvärr funkar inte detta med Turbo längre. Tror det är tredje året i rad nu som inte Turbo kommer att vara med där. Det är en alldeles för rörig miljö för honom. "Men det kanske kan gå en liten stund?", tycker kanske någon. Men vi utsätter inte Turbo för att ens försöka eftersom miljön i en simhall med så mycket personer inte är lugnt nånstans. Det är stök och stim överallt och Turbo har ingenstans där han kan vara och ha en fristad. Så det är bäst för alla att bli hemma.

Nu tänkte jag beröra detta med Turbos betyg. Han har ju fått sitt livs första betyg eftersom han går i 8:an. Hans betyg såg inte riktigt ut som det brukar göra för standardelever. Så här såg det ut på ett par ställen:




I stället för att de skrivit ett betyg i form av en bokstav, så var det markerat med stjärnor på ett par av ämnena (bl a idrott). Turbo har nämligen anpassad studiegång och behöver i nuläget inte ha alla ämnen. Han är undantagen ett par ämnen där man inte kunnat fixa en bra miljö till honom så de kunnat genomföra timplanen. Så här står det i skollagen kap 3 angående det:


Anpassad studiegång

12 § Om det särskilda stödet för en elev i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan inte i rimlig grad kan anpassas efter elevens behov och förutsättningar, får ett beslut enligt 7 § innebära avvikelser från den timplan samt de ämnen och mål som annars gäller för utbildningen (anpassad studiegång).
Rektorn ansvarar för att en elev med anpassad studiegång får en utbildning som så långt det är möjligt är likvärdig med övrig utbildning i den aktuella skolformen.

Vid andra tillfällen är det kanske lämpligare att använda sig av pysparagrafen i stället. Där tar man bort vissa kriterier som man bör uppfylla för att få ett visst betyg i ett ämne. Det finns ju vissa saker som ett barn med särskilda behov aldrig skulle klara, hur mycket han än tränar på det. Det ligger liksom i diagnosens natur och det går inte att träna bort. Min son skulle t ex aldrig klara en lagidrott utan att det går överstyr, han fixar inte det sociala och det ska inte straffa sig i betyget. 


Det var lite om detta. Vad sur jag blir - får ingen ordning på bokstäverna i inlägget! Det blir alltid så när man klistrar in en text från en annan sida.... sen byter det teckensnitt mot min vilja och det är omöjligt att ställa om till den rätta :( Men jag hoppas ni fattar! 
Lite info till er andra som har blogspot, om ett annat bekymmer... Jag vet iaf ett par av mina läsare som fått samma problem med att bildminnet varit fullt och att man inte kunde ladda upp fler bilder i bloggen. När jag fick det larmet så suddade jag gamla bilder i bloggen och började förminska de nya jag la in, för att spara på minnet. När jag nu kollade i picasaweben där bilderna lagras så har jag bara utnyttjat 19%, mot 96% efter min lilla rensning! Det betyder att de måste ha utökat utrymmet i picasaweben - det ni!! Då är det ju lugnt, bara att fortsätta blogga precis som innan - härligt! 
Nu får ni lova att vara rädda om varandra överallt i stugorna! Kram på er alla, ingen nämnd och ingen glömd ♥ ♥ ♥

2 kommentarer:

Nina sa...

Samma här, fast ännu mer. Vi skulle inte ens komma på tanken att ta Sandra till simhallen. Vi var med i föreningen för länge sen, och dom hade en aktivitet då dom hyrde hela badhuset och mer anpassat än så går väl knappast att få, men det var ändå inget för Sandra. Vi försökte inte ens, och som du skriver, ibland utsätter man bara inte.. Men man hittar egna lösningar istället :)

Hoppas ni får lite lugnt på väderfronten nu så Turbo inte behöver bli orolig. Det har ju varit ett fasligt väder ett par dagar.

Må så gott ni bara kan <3
Kram Nina

mariellejohnsson sa...

Många kramar tillbaka och hoppas att ni har haft en bra julafton. // Marielle!