söndag 20 december 2009

KLAAART! **** AS/ADHD

Nu är det klart att det roliga kommer att inträffa i familjen och det är för sonens skull vi gör det. En ny familjemedlem kommer att flytta in hos oss efter nyår. Så här ser den ut.

Eftersom sonen är ganska ensam pga sin funktionsnedsättning så har jag känt på senaste tiden att vi behövde göra nånting. Ett husdjur skulle faktiskt kunna förgylla vardagen för honom. Sen hör det till att han är allergisk mot pälsdjur! Katt har han inte kunnat leka med utan att nysa och klia sig i ögonen. Men så fick jag höra talas om Sibirisk katt som har funnits i Sverige i bara nio år, alltså sen år 2000, då de första katterna importerades från Ryssland. Rasen sägs sakna ett hormon som allergiker oftast reagerar på. Men man behöver ju testa om detta gäller även för sonen innan man skaffar en sån, både för sonens skull och för kattens. Inte roligt att köpa en och ta hem och så visar det sig att det inte funkar.

Jag började leta runt på hemsidor av uppfödare i hela Sverige för att se om det fanns kattungar nånstans. Det behövdes även finnas ett ställe dit vi kunde åka och testa. Och vilken tur vi hade, det fanns kattungar ca 10 mil från oss och dit fick vi gärna komma för att testa.

Men hur lätt är det med ett barn med asperger och ADHD att åka och hälsa på hos helt främmande människor! Uppfödaren var mycket förstående. Hon skickade katthår som hon kammat ur katten i ett kuvert så sonen fick testa hemma. Smart idé. Han klappade och sniffade på håret. Han kliade sig direkt i ögonen efter att ha tagit på håret. Ingen reaktion .

Uppfödaren sa att hon förstod vår situation men tyckte ändå vi skulle komma och hälsa på hos henne. Vi tog modet till oss och åkte dit idag med sonen. Allt gick jättebra. Sonen var uppslukad av de fem kattungarna och lekte runt med dem. Han uppförde sig t o m väl vid fikabordet.

De hade flera som var intresserade av den enda kattungen som inte var tingad. Men hon tyckte att vi skulle ha den om sonen tålde den. Hon tyckte att det var för en bra gärning. Tänk att vi kunde träffa på rätt person för det här ärendet! Bl a en uppfödare ville ha den till avel - men hon höll på den för sonens skull. Vilket flyt! Wow!

Sonen visade ingen allergisk reaktion när vi var där så vi bestämde oss för den. Så när den är leveransklar hämtar vi hem den och hoppas på att det kan bli en god vän till vår son som han kan ha mycket glädje av. 

Inga kommentarer: