måndag 11 mars 2013

Sovbekymmer och tics

I går kväll kom jag i säng alldeles för sent. Jag fastnade framför datorn för jag kikade lite på mina planer för en kommande helg då vi är barnlediga. Har tänkt planera nåt i hemlighet för mannen, han ska inte veta nånting när vi drar iväg - inte vart vi ska och inte vad som står på schemat :) Fastnade på nån hemsida på nätet igår kväll och blev lite uppslukad.... hmm..... Det straffar sig att inte komma i säng i tid, men det har gått hyfsat bra ändå idag.

Det underlättar att Turbo haft en bra dag idag, då blir man sååå glad och uppåt! Han var lugn och fin när han kom hem från skolan och de hade säkert haft en bra dag där också. Till på köpet så är det ju lovdag i morgon så jag och Turbo tar oss en liten sovmorgon :)
Igår pratade jag lite med Turbo om sovproblemet - att han inte vill sova i sitt eget rum längre. Vad jag fick fram så trivs han inte med det rummet längre..... så i nuläget har han ockuperat gästsängen som står i en öppen hall. En stor nackdel är ju att han inte kan stänga om sig utan han blir kanske störd av både mig och mannen då vi går upp olika tider och båda går upp innan Turbo ska väckas på vardagarna. Alternativet är att vi byter sovrum med Turbo, men det är inte så praktiskt lämpligt av olika orsaker.

Hmm.... tills vidare får han sova i gästrummet, men jag vill ogärna att det efter ett tag ska se ut som hans rum ser ut just nu, som ni säkert förstår av bilden nedan:
Jag tycker det räcker att ett rum har blivit väldigt förstört vid hans utbrott. Det är till sitt rum han oftast går när han får utbrott och där har det fått se ut efter det sen. Men ett rum till med rivna tapeter och förstörda möbler känns inte så kul, men det går inte att tvinga honom att sova i sitt gamla rum heller. Så i morgon när vi är lite lediga här så tror jag att vi ska göra en rockad och flytta undan de möbler som är i gästrummet nu och rädda dem. Sen får vi se hur detta avlöper.

Nu tänkte jag svara på en fråga jag fått angående tics. Det kom på ett tidigare inlägg där jag skrev att Turbo "får ett manér för sig, nästan som tics, när han är orolig och icke harmonisk". Frågan gällde vad det är för tics?
När han blir orolig och inte är lugn inombords så petar han på den som är bredvid honom. Han kör in pekfingret i sidan och eftersom han inte har kontroll på sina rörelser så blir det oftast ganska hårt. Det är inga sköna petningar. Man vet redan när han närmar sig att man kommer att få en ganska hård petning i sidan. Detta går inte att styra för honom utan det bara händer. Vi har fått rådet att inte uppmärksamma detta, utan bara låta det passera - vilket är lättare sagt än gjort.... Men vi alla runt honom försöker att inte röra nån min när vi blir drabbade av den där petningen.

De dagar då Turbo är mera harmonisk så förekommer det sällan några petningar. Idag har vi haft en sån dag. Turbo har mått ganska bra idag och jag har njutit av lugnet.
En annan sak som också visar sig när han inte mår bra utan är orolig inombords, är att han tuggar på sina T-shirts som jag skrivit om tidigare. Detta går inte heller att göra något åt, det bara blir så. Påpekar man såna här saker för honom - typ "gör inte så" - så får det bara motsatt effekt och blir värre.
Ja, så fungerar min Turbo och det bästa är när livet runt Turbo är lugnt - då slipper han dessa rörelser som han inte rår över själv när han är orolig.

Nu till lite kvällsrutiner. Ha det gott allesammans och jag ger er en kvällskram om ni vill ha. ♥

2 kommentarer:

Nina sa...

Ja, det känner man ju igen. "Gör inte så" är nog bland det värsta man kan säga..

Vad skulle Turbo säga om ni gjorde om i hans rum? Skulle han gilla det? Tänkte om det beror på att det har blivit slitet efter utbrotten som gör att han inte trivs? Skulle han gilla att välja nya tapeter, t.ex? Eller är det andra orsaker som gör att han inte trivs där?

Hoppas harmonin får fortsätta.
Kram Nina!

Tina sa...

Tänkte som Nina om rummet, men som sagt ni vet ju bäst vad som är värt att testa och inte.
Åh vad svårt det är att inte reagera ibland, men kan man är det oftast bäst. Kramar i massor <3