torsdag 15 januari 2015

Onödig tid

Vilken energi jag fått tillbaka! Känns riktigt gott att komma upp ur en svacka och det tack vare lite pepptalk som jag tydligen behövde. Nu satsar jag, som sagt, min energi på att organisera mer runt Turbo och tar tag i duschningen. Tack för er respons på inlägget angående detta! Jag kommer att meddela hur det lyckas - eller inte lyckas!Samtidigt måste jag nog förtydliga varför han inte vill duscha. Många med dessa diagnoser som Turbo har, tycker att vattenstrålarna (heter det så??) gör ont när de träffar kroppen. Vi har gått igenom det med Turbo och försökt reda ut vad orsaken är. Det vi får fram är att han INTE tycker det gör ont. Däremot tar det onödig tid från roligare saker. Där har vi det! Duschen är alltid något som avbryter något annat han håller på med och vilken tid vi än tar det på, så inkräktar det på tid då han kunnat göra annat som han tycker är roligare. Att byta från ett moment till ett annat är alltid svårt. Men nu jobbar vi på det och ser vad det ger.

I samband med det här så kan jag tänka mig att det ser märkligt ut för den oinvigde att vi använder oss av stora tydliga bilder, sociala berättelser m m. Detta är ju egentligen en helskärpt kille på 16 år med ganska högt IQ, så man kan lätt förvillas av det och tro att han inte behöver detta stöd. Han borde förstå ändå eftersom han är så smart, kan man tycka. Men det har inte med det att göra. Det sitter inte där utan det sitter i diagnoserna. Därför ska man i alla sammanhang ta detta i beaktande och bara för att han svarar rätt, inte tro att han har förstått och att allt har "gått in". Man ska aldrig undervärdera betydelsen av bilder och sociala berättelser. Vi föräldrar har fått nöta in bilder, bilder, bilder - använd ALLTID bilder! Då fungerar allt så mycket bättre.Annars är Turbo rätt lugn igen och vi jobbar vidare utifrån det. Lite omläggning med schemat i skolan kommer det att bli fr o m nästa vecka. Allt för att det ska fungera bättre med Turbo - hoppas vi iaf. Vi måste pusha honom lite extra om han ska nå sina betyg som han behöver, men vi kommer att vara observanta och lyhörda så han inte dippar av det. Det viktigaste är att han mår bra, annars når vi ändå ingenstans.

Idag har vi planerat för helgen här i familjen. Vi har en hemmahelg och lite står på schemat. Jag kan avslöja redan nu att Turbo sätter mina nerver på prov. Nu vill han något igen och vi nekar inte utan hakar på. Vi får se vad det blir. Men först väntar en fredag som han också ser fram emot.

Kram och godnattens! ♥

1 kommentar:

Nina sa...

Tror jag får sluta läsa din blogg, du bara skriver sånt som man ligger och är nyfiken på om nätterna :P ;)

Hoppas helgen blir lyckad! Ser fram emot en rapport sen :)

Lycka till med duschningen med. Kom på en sak nu när jag läste, men vet ju att ni har tänkt på allt så ni hittar säkert ett sätt som passar Turbo. Men berättar ändå.

Skrev ju förut att problemen försvann för oss när vi tog duschning varje dag istället för varannan. Vid nåt tillfälle så ändrade vi i tiden också, för det var nåt vi skulle göra, eller hur det nu var.

Sandra duschar alltid direkt efter middagen, sen är det tv-kväll efter det. Så för henne är det ingen annat hon missar (fast hon kan inte tänka så ändå). När hon skulle duscha en annan tid en gång, så blev det låsning och utbrott, trots att vi visade schema och bilder och hon visste. Det blev fel ändå. Hon är så inkörd med att efter maten är det dusch direkt. Tänkte att det kanske kommer funka med tiden om ni kör stenhårt med rutinerna tills dom sitter. Lycka till hursom <3

Kramen!