torsdag 8 maj 2014

Specialpedagog

Morgonen i morse gick bra. Jag och Turbo hade en deal som vi gjorde upp igår kväll och tagit i hand på, ang hur det skulle gå till i morse. Jag var lite skeptisk, men det funkade bra! Skönt det! Så iväg till skolan som vanligt och jag hade tagit mig en ledig dag idag - så underbart skönt! Jag behövde gå hemma och skrota lite. Under eftermiddagen har Kent varit här och assisterat så då har jag fått göra lite mer nytta här hemma. Jag förberedde Turbo på att jag skulle vara hemma stora delar av Kents tid här. Turbo har lite svårt för när det är fler vuxna hemma, så vi andra brukar försöka avlägsna oss i största möjliga mån när han har assistenter här. Men jag fick förstås hålla mig undan, även om jag var hemma.
När jag har gått här hemma idag så har jag tänkt lite. Jag har bl a tänkt på hur bra det gått i skolan med den nya specialpedagogen Ulla, som undervisar Turbo just nu. Hon började efter sportlovet, kom in helt ny, de hade aldrig setts innan. Nu har det gått ca 2,5 månad och hon har aldrig sett ett utbrott från Turbos sida, nej, inte ens tendenser till det. Ni som följt bloggen kanske minns hur vi hade det under höstterminen.... Vi har haft mycket tät kontakt med denna läraren tillsammans med assistenterna och vi har kunnat ändra på saker på stört om vi märkt att det behövts. Tänk vad bra det blir då!

Det märks också på annat sätt att den här pedagogen har lite mer utbildning än "vanliga" lärare har. Hon handleder lärare i att försöka hitta andra undervisningssätt ifall en elev skulle behöva det. När det gäller Turbo försöker hon fånga honom i ämnen på ett sätt som intresserar honom. Svenska t ex, tycker han är lite tråkigt. Nu har hon frågat honom vad han vill göra i svenskan och hon fick ett väldigt bra svar. Han vill skriva berättelser! Fantastiskt att hon öht fick ett svar av honom... Nu spinner hon vidare på detta och kommer att lära honom det som behövs i svenskan - genom berättelser!
Hon var också inne på att använda sig av hans enorma Mine Craft-intresse för att undervisa och utveckla honom framåt i något av ämnena. Det är det här jag efterlyst i några år nu. Undervisa på ett sätt som fångar eleven, var den än befinner sig! Då kan man få dem att gå framåt! Det kräver naturligtvis mer av en lärare att göra på andra sätt än det vanliga, men resultatet blir ju desto bättre. Det här är en specialpedagog som inte ser problem, utan som ser möjligheter! Bra jobbat!

I övrigt har jag ringt något telefonsamtal idag också ang framtiden för Turbo, men utan resultat. "Personen ni söker är sjuk"! Alltid är det något.....
Kram på er ♥

1 kommentar:

Lena sa...

Tänk så härligt att det funkar så fint med Ulla. Det är som du säger rena lyckan när de hittar vägen in till dem på det där sättet.

Det händer så mycket med våra "små" i perioder att man inte riktigt hänger med. Saker som varit svåra som helt plötsligt bara fungerar om det blir på rätt sätt.

Kram och hoppas att ni får en fin helg <3