torsdag 16 maj 2013

Vilken rektor!!!

Nu äntligen ska jag avslöja det jag gått och tryckt på ett tag! Men jag ska ta det från början.

Jag ringde LSS-handläggaren för ett par månader sen och sa att vi behövde prata om Turbos framtid gällande hans gymnasiegång. Han går ju ut 8:an nu och det är dags att börja planera gymnasium, man vet ju inte hur många turer det blir innan allt är klart. Vi har ju lite erfarenhet efter allt som var inför högstadiet.... Det blev verkligen en lååååååång historia. Men iaf - LSS-handläggaren sammankallade till ett möte där skolchef, nuvarande högstadierektor, chefen för korttids, psykolog från habiliteringen och vi föräldrar skulle närvara.
Tyvärr kom inte skolchefen av någon anledning så vi var väl alla lite besvikna på det. Det är ändå han som har slutordet när något sånt här ska beslutas. Men vi genomförde mötet och det blev högstadierektorn som fick ta med sig vår önskan till gymnasierektorn i första hand. Vår önskan är att Turbo ska kunna gå på ortens gymnasium men med den skolform han har nu - alltså enskild undervisning avskilt från den stora skolan för han fixar inte den miljön med många omkring sig.

Högstadierektorn är ny för den här terminen på resursskolan där Turbo går idag. Han verkar väldigt positivt inställd till att ordna det för Turbo. Men tiden gick och vi hörde ingenting så jag stötte på lite och igår hade vi så ett möte där vi skulle få lite mer besked om hur planerna går. Med på det mötet var högstadierektorn, en planeringschef och läraren Tyra.
Vilken underbar rektor vi har nu! Tyvärr är han ju inte ansvarig för gymnasiet men de har haft en ingående diskussion med varann så han menar att det ska lösa sig inom kommunen till det bästa, PUNKT - inget snack om den saken! Sen har de spånat vidare och vi fick ta del av det så långt de kommit i planerna.

Som jag tidigare nämnt här på bloggen så måste resursskolan byta lokaler till terminsstarten i höst eftersom kommunen ska ha nuvarande lokaler till annat. Ett stort problem för Turbo naturligtvis och jag har bävat för att berätta detta för honom. Men mitt i allt det jobbiga så tänker ledningen framåt och på sikt! Lokalerna som de tänkt sig till hösten då Turbo börjar 9:an, ligger i utkanten av gymnasiet och de har tänkt att Turbo ska få sitta kvar där under gymnasiet sen!!! Kan det bli bättre tänkt?!?
I o m att resursskolan hyr in sig under gymnasiets tak så har gymnasielärare lätt att komma dit emellanåt. Det är  t o m tänkt att en mattelärare från gymnasiet ska ha det ämnet med Turbo redan från höstterminen i 9:an eftersom han läst ut 9:ans kurs nu under årsk 8. En tjänst ligger ute så de söker en mattelärare för gymn. som helst har vana att jobba med barn med särskilda behov och gärna en manlig sådan eftersom det passar bäst ihop med Turbo. Så samarbetet mellan högstadierektorn och gymnasierektorn är i full gång! Ja, det är så tårarna kommer när jag skriver och tänker på hur fantastiskt bra det är på väg att bli. Inget är i hamn än, men visst är de helt rätt ute! Och bara det att det händer saker, att man agerar, det är helt otroligt!!

Igår under mötet så säger högstadierektorn att dessa elever (som min Turbo) är som orkidéer. Alla har de vackra förmågor man ska ta vara på och vårda så de får de bästa förutsättningar utefter sina behov. När det gäller Turbo tyckte han att vi ska verkligen satsa på hans mattehuvud och fixa bra lärare där. Han kan gå hur långt som helst och sätta orten på kartan, tyckte han.... Fantastisk rektor som ser möjligheter och verkligen agerar och fattar rätta beslut, det är vi inte vana vid sen Turbo började i högstadiet tyvärr!

Fattar ni vad allt detta betyder?!? Vi har varit rädda för att gymnasiet skulle slå ifrån sig ärendet och säga att de inte fixar Turbos skolgång på orten. Stuckit huvudet i sanden, blundat och skickat över "problemen" på en annan skola och en annan kommun.
Då hade alternativet varit att skicka iväg honom på ett internat om drygt ett år! Det är en så hemsk tanke så jag har inte vågat tänka den fullt ut. Allt hade rasat runt Turbo. Alla dessa goa personalkillar han har omkring sig både på korttids och via assistansen som betyder så mycket för honom, skulle i så fall försvinna. Snacka om att rasera tryggheten för honom! Så ni kanske förstår vidden av detta och vilken lättnad vi känner nu när vi vet att de resonerar positivt i kommunen. Det hade varit så lätt för ledningen att slå ifrån sig det här ärendet eftersom det är komplicerat, det är inte enkelt att lösa undervisningen för Turbo när han har så speciella behov. Många frågor kvarstår att få svar på och många pusselbitar ska hamna på rätt ställe, men man är iaf på väg åt rätt håll.
Nu står alltså ett byte av skollokaler framför Turbo och det känns naturligtvis jobbigt, men ser man framåt så blir det ändå kanonbra om allt blir som de tänkt. Rektorn hade också ett mycket bra tänk när det gäller att få flytten så smidig som möjligt för Turbo. Han säger att vi alla måste samarbeta - hemmet, korttids och skolan. Han hade redan haft kontakt med chefen för korttids i sammanhanget. Korttidspersonalen ska få hjälpa till under sommarlovet och vänja in Turbo med de nya lokalerna. De kan helt enkelt göra korta och flera besök i de nya lokalerna där innan skolan börjar. Oj, vad jag jublar inombords just nu även om vi har en tuffare period då Turbo är mycket labil och vi har påfrestande utbrott här hemma varje dag.

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam på er alla ♥ ♥ ♥

4 kommentarer:

Lena sa...

Åhhhhh! Alltså, jag blir alldeles tårögd jag med, så otroligt glad för er skull. Tänka att det finns så många möjligheter om bara rätt person finns på rätt plats! Åh vad glad jag blir Bellan, för er och för Turbo! Nu hoppas jag av hela hjärtat att det blir som ni alla har tänker <3
Största glädjekramarna <3
Hurra... :D

Nina sa...

Äntligen!
Tänk vad kunskap och förståelse gör stor skillnad... Jag blir så glad! Ja, det vet du ju :)
Hoppas resten lugnar sig snart också och att ni kommer på vad som oroar.
Kramar om!
Nina

BeA@Ett ord... sa...

Tänk så livet är... det finns alltid lyckoflingor att plocka ur olika sammanhang... Jag önskar Turbo och er all all lycka och det kommer blii sååååå bra!!! Härligt jobbat underbara, goa männissschhhorrr!!!!! kraaam

mariellejohnsson sa...

Åh vad skönt! Segla nu omkring på små moln av lättnad och må bra så länge det går.
Många kramar!