tisdag 29 januari 2013

Mindre lugnt

Om gårdagen var lugn så har den här dagen varit mindre lugn! Morgonen var väl hyfsat lugn, så lugn som den nu kan bli i en sån här familj. Trots att det var lugnt så fick jag iaf vinka iväg taxin och köra Turbo till skolan. Men det berodde inte på hans humör, för det var på topp hela morgonen, utan det var annat som strulade för honom. Förr har han fått utbrott för ett sånt strul, men nu har han kanske lärt sig att ta den tid det tar och att vi löser skolskjutsen själva sen. Så jag lämnade av en glad kille vid skolan sen.
Men sen hände något! I skolan hade det varit turbulent, dock inte med Turbo inblandad. Men han påverkas förstås av sin omgivning som ni säkert förstår. Av en händelse pratade jag med en person och blev förvarnad redan innan Turbo kom hem från skolan så jag var förberedd. Jag kunde då plocka undan lite och göra i ordning så vi var redo för utbrott.... När småsaker var undanplockade, placerade jag ut tidningshögar i närheten av där Turbo brukar sitta. Det blev nån hög i varje rum.
Vi har försökt förut att få honom att gå på tidningshögar vi lagt i en plastback el dyl, men vägrat eftersom det inte är det första han ser. Nu la jag det strategiskt så det skulle vara det han hade närmast sig - jag vet ju var han brukar sitta i de olika rummen. Och den här gången lyckades det! När utbrottet kom, så var det tidningshögen han gav sig på! Han kastade och rev sönder, kastade och rev sönder. Precis enligt min plan (men det visste ju inte han). På det här sättet fick vi ha andra prylar och möbler hela och jag slapp få hårda grejer på mig. Det lyckades denna gången för att jag visste vad som var på g - andra gånger kanske det inte lyckas alls beroende på att utbrottet sitter djupare.
För den oinvigde kan jag förtydliga att det är bra mycket bättre och lättare att städa undan sönderrivna tidningar än att städa undan juice, yoghurt, krossat glas och allt vad det kan vara på golvet. Detta som blev idag gick ju lekande lätt och Turbo fick ändå ut sin frustration.

Direkt när han kom hem från skolan försökte jag distrahera honom för att han skulle "glömma" det oroliga i kroppen. Jag höll säkert på i en intensiv timme, men till slut skulle oron ut iaf i form av utbrott. Sen lugnade han ner sig hyfsat iaf. Jag åkte bort några timmar på kvällen och mannen fick sköta dusch och läggproceduren. Det hade gått bra och Turbo sov när jag kom hem. Återstår att se hur morgondagen blir....

Kvällskramen till er som kikar in här ♥

4 kommentarer:

Anonym sa...

Smart det med tidningarna:)

Nina sa...

Men vad smart med tidningarna! Ni får ha tidningshögar utplacerade jämt! Ifall du inte blir förvarnad varje gång.. Det var ju jättebra :)

Händer det att ni slipper ett utbrott om du avleder? Eller kommer det tillslut ändå? Vad händer om du inte bromsar och försöker avstyra?

Jag tänker om det ändå kommer så kanske det blir lindrigare om ni möter det än avstyr det, om du förstår ur jag menar? Alltså går det att låta honom få ut oron direkt så det inte behöver bli ett stort utbrott?

Ni har säkert testat allt, men jag är lite nyfiken på hur det funkar för just Turbo.

Ha det bra och hoppas oron har lagt sig igen <3
Kram Nina!

Tina sa...

Oj vad bra att det funkade ! Smart ! Synd att det måste ut på ett sånt sätt bara. Jag är nyfiken på frågorna Nina ställde också. Jag är inte van vid såna utbrott där allt flyger i luften, och tacksam för det. Verkar tufft. Kramar kommer här.

Annelie L sa...

Det är skönt att ni kommit på strategier för hur ni ska göra och att det åtminstone den här gången fungerade.
Stor kram // Annelie