fredag 14 september 2012

Anpassning i skolan

Jag har inte så speciellt mycket att rapportera för tillfället. Turbo fungerar väl i skolan med den uppsättning personal som finns runt honom nu. Det var för väl att vi fick in Tina som en stöttande och trygg person där för honom, annars vet jag inte hur det hade gått...


Felix i klättertagen

Igår när jag läste i kontaktboken så fick jag lite tankar om upplägget på en sån här skola som även skulle vara bra för de som går i vanlig klass men behöver lite anpassning. Jag vet att jag varit inne på tanken tidigare. Det stod iaf lite grand om hur de går tillväga i svenskan just nu. Avsnittet i kursplanen de läser just nu går visst ut på att man ska kunna "argumentera". Läraren Tyra har då lagt upp det så att Turbo får argumentera om Minecraft, det dataspel som är hans favoritspel!

Det gäller ju att kunna motivera de här eleverna till att plugga och det underlättar om man kan väva in undervisningen i sånt de tycker är roligt. De kanske inte ens märker att det är plugga de gör... Det krävs mycket av lärarna, men jag tror att det skulle vara möjligt i många ämnen att leka in kunskapen på ett sätt som motiverar dem.


Blommande lupin - i mitten på september!

Ett annat exempel som jag kan nämna när det gäller anpassning för Turbo är matten. När detta läsåret började så fick Turbo ett matteprov en av de första dagarna - helt utan förvarning. Detta passade Turbo perfekt! Läraren ville testa hur mycket han kunde och sen utgå ifrån det. På det sättet slapp Turbo tragla sånt han redan hade bra grepp om. Själv tyckte han att det var jätteroligt och bra upplägg :) Ska väl tilläggas att han ligger väldigt bra till i matten och läraren hade det på känn att det skulle gå att hoppa fram en bit i matteboken. Men det gäller ju att lägga lektionerna på en nivå som är lagom för den enskilda eleven.

Det var lite om fördelarna på resursskolan och anpassningarna som gjorts. Just nu trivs Turbo väldigt bra. Så länge Tina är kvar på resursskolan så kommer det att fungera. För att det ska fungera med honom så måste man ha fingertoppskänsla och se hans behov i förväg och kunna ligga steget före på alla plan. Alla kan inte få den där fingertoppskänslan som är så viktig. Min magkänsla är att den ena av lärarna (även om den läraren är kanonbra ihop med Turbo annars) inte kommer att få det.... därför behövs Tina som är så otroligt duktig med Turbo.




Nu har vi en hemmahelg framför oss och det är alltid lika spännande. Just nu fungerar som sagt skolan för Turbo och han känns lugn på em när han kommer hem om inget speciellt inträffat, men i stället är det en annan grej som gnager i honom och rinner upp ibland. Få se om det håller sig borta över helgen eller om det gör sig påmint titt som tätt. Jag hoppas det håller sig borta....

Fredagsmyskram till er alla därute ♥

1 kommentar:

Annelie L sa...

Det låter som riktigt bra upplägg på skolan, hoppas det fortsätter att fungera så bra.
Vilka fina kort du har, allra helst det på Felix förstås.
Hoppas det blir en lugn helg för er alla.
Kram Annelie