onsdag 13 juni 2012

Skolavslutning... och utbrott

Nu är skolavslutningen avklarad för i år också. Turbo slutade 7:de klass idag!! Oj, oj, vad fort det går - skulle behöva stoppa tiden lite så man hinner med.
Det blev en lite annorlunda skolavslutning för hans del i år eftersom han går på en liten, liten resursskola med just nu bara tre elever på plats. Turbo har inte så mycket utbyte av andra elever så han är mest inne på sitt egna rum, men de hade en liten fika tillsammans i alla fall. Det blev tårta som Turbo fått bestämma vilken sort det skulle vara - favoriten Princesstårta. Och snygg var den!Eftersom inga föräldrar var med på den lilla skolan idag så skickade jag med min kamera i Turbos ryggsäck och jag hade bett assistent C ta några bilder. Man är ju lite nyfiken på hur de haft det ;) Det var lugnast att vi föräldrar höll oss undan eftersom det varit lite otryggt för Turbos del med personal och så, på slutet av terminen. Hade vi kommit dit så hade det säkerligen blivit rörigt för honom. Korttidspersonalen Mt var med hos Turbo idag som extra stöd och de kunde avbryta när de ville och åka till korttids i stället om det skulle behövas.
Trots att vi inte var med på avslutningen så ville jag ändå tacka personalen för deras fina insats. Speciellt då assistent C som axlat ett större ansvar nu på slutet när Nk har semester, men även de andra två som haft minst eller inget att göra med Turbo. De har alla ett tufft och påfrestande jobb. När jag lämnat av Turbo på skolan så åkte jag till blomsteraffären där jag beställt blommor igår. Köpte dem och åkte tillbaka till skolan där Mt kom ut och hämtade dem. Han hade lovat att förmedla blommorna så de kom i rätt händer. Allt detta hade jag förberett Turbo på så han visste vad som var på g. Inga onödiga orosmoment här inte...
Ca 1, 5 timme var de på skolan, sen hade Mt och Turbo åkt till korttids. Egentligen skulle de varit där hela dan sen medans jag jobbade, men vi avbröt det redan kl 13. Turbo var ju inte riktigt pigg och kry i morse så jag tyckte det skulle bli en alldeles för lång och tröttsam dag för honom där. Och det var nog ett klokt beslut för Turbo stupade i soffan direkt när vi kom hem och rörde inte en fena på en bra stund. Det var nästan så han somnade! Han var lite stel i ansiktet när jag hämtade honom på korttids så jag tänkte att nu kommer det utbrott när vi kommer hem - det hade ju varit en annorlunda dag på flera sätt.
Förutom att det var skolavslutningsdag så blev det lite strul med besked om i vilken lokal de skulle vara under korttidstiden. Till slut blev det så att de skulle vara på det vanliga stället, men de hade ändå varit och sett sig om i en ny lokal som det var tänkt att de skulle använda sig av i morgon. MEN det oroade Turbo så utbrotten kom efter ett tag nu på eftermiddagen. Att byta lokal var han för oförberedd på och det går inte med honom. "JAG VILL INTE TILL NYA STÄLLET I MORGON" sa han mitt i ett utbrott. Bra när han talar i klarspråk så man slipper gissa vad utbrotten beror på. Jag kastade mig över telefonen och lyckas få tag på chefen för korttids. Hon lovar att han får vara på vanliga stället tills vidare så får vi se framöver. Skönt, då kunde jag informera Turbo om det - och oron försvann i ett nafs och han blev lugn igen! Bra att det gick att ordna och att chefen där är så förstående för Turbos behov!

Nu har sommarlovet alltså börjat, bara att hoppas att det ska bli ett bra lov. Vi får göra vårt bästa för att det ska bli så.... Jag hoppas ni alla får en skön sommar ♥ så skön som det bara går om ni lever i Diagnoslandet!

2 kommentarer:

Nina sa...

Men så bra att det gick att lösa det där så snabbt så Turbo blev lugn igen. Där ser man hur viktigt det är med rätt förståelse kring våra barn.. Man blir så glad när personer som fattar vad det handlar om, har rätt jobb :)

Hoppas han kryar på sig nu och att lovet går smärtfritt..

Kram Nina!

A sa...

Hej. tycker din blogg är intressant. Det är vad jag förstår ovanligt att man har så pass grav autism som din son har när man inte har någon utvecklingstörnig. oftast har man ju högfungerande autism/eller asperger när man inte har en utvecklingstörnig.

Är glad för eran skull att ni fick ändrat diagnosen från asperger till autism.

Vet ju att de flesta med högfungerande autism och asperger oftast inte behöver personlig assistent hemma men kanske i skolan för att klara det sociala. Och många kan ju även bo själva.

jag undrar i erat fall med Turbo om han någonsin skulle klara av att bo själv? Eller klara sig utan assistenter.