söndag 20 april 2014

Frågor och tankar

En lugn dag har vi här hemma idag också. Jag stack iväg tidigt i morse innan Turbo vaknat (han var väl förberedd på detta) och sen kom jag hem runt lunchtid. Då stack mannen iväg och var borta till seneftermiddagen. Uppgjort sen innan och så här får det bli när vi inte kan vara med hela familjen och umgås med goa vänner. Men vi är så glada över att en av oss kan komma iväg i taget iaf!
När mannen kom hem så drog jag iväg på en egen cykeltur. Kan lugnt konstatera att kondisen flygit sin kos under vintern! Undrar vem den landat hos??

Det har kommit en del frågor och tankar och idéer om detta med Turbos fortsatta skolgång, det tionde året och gymnasium eller inte gymnasium. Jag tänkte ventilera det lite grand här och nu.
Nina framförde bl a tanken att läsa lite gymnasieämnen under det tionde året. Redan nu under 9:an läser han mattekurser för gymnasiet och har redan fått betyg i den första kursen som är färdig. Tanken är att det ska fortsätta nästa år om den matteläraren har tid för Turbo, vilket vi alla hoppas på. Den läraren har även behörighet i fysik, så om han kommer loss så kan det ev även bli gymn.fysik på schemat. Sen har det pratats lite löst om programmering, men det återstår att se vad det finns att tillgå på gymnasiet.




Ulrika skrev om att vi kunde vända och vrida orden när vi berättar för Turbo om det tionde året. Och det är ungefär så vi har tänkt. Vi behöver ju inte säga just "gå om 9:an" eller något som låter negativt för honom. Som du skriver så är det bättre att säga att han ska "gå ett extra år" eller något i den stilen. Att även läraren behöver extra tid på sig för att se vad han kan, skulle kanske vara ett alternativ också. Men där får vi vara försiktiga så vi inte ställer läraren i en dålig sits, i hans tankebanor.

Anonym hade en massa frågor som jag tänkte försöka besvara.
Kan han inte få ett eget rum på gymnasiet? Redan nu har han egen lokal att vara i. Det är bara han och assistenten där, plus läraren när det är dags för lektion. Denna lokal ska han sitta kvar i nästa år och hade det blivit gymnasium så hade även det varit samma lokal för Turbo.
Kan han få gå iv-program på gymnasiet? Tyvärr hjälper det inte Turbo att växla över till iv-program. Skolchefen säger nej till gymnasium på orten pga att inte kompetensen hos lärarna finns. Turbo är oerhört svår. Lärarna måste alltså ha behörighet för ämnena som är aktuella, de måste ha utbildning och erfarenhet av autism och dessutom ska de klicka med Turbo och ha fingertoppskänsla för hur han fungerar. Inte helt lätt på gymnasienivå då det för det mesta går åt ganska många lärare för att få ihop ämnena. Det är lättare i de lägre klasserna då det oftast inte behövs mer än ett par lärare.




Kan inte assistenterna läras in och vara med på gymnasiet? Han gick väl i sin klass under högstadiet?
Jodå, assistenterna kan vara med på gymnasiet också, men det faller ändå på lärarproblemet som jag besvarade i frågan här ovan. Turbo har inte gått i vanlig klass sen han gick ut 6:an. 7:an - 9:an har varit specialanpassat där han numera är ensam elev i sina lokaler. Det skulle kunna fungera om det var en eller två elever till, men då måste dessa elever vara mycket lyhörda och anpassa sig efter Turbo och hans behov och dagsform. Matteläraren på gymnasiet är inne på att plocka ihop Turbo med en elev till som också brinner för matten och är duktig där. Detta skulle jag tro kan passa Turbo väldigt väl. Vi får se om det kan bli genomförbart under nästa läsår kanske.
Kan lättare form av kbt kunna ordnas? Jadu, där har jag gett upp. Det har varit på tapeten i flera år och där har man gått bet. Det finns inte många duktiga på det området som kan hjälpa Turbo, och finns det någon så anlitas de inte på det sättet av varken skola eller habiliteringen. Så... här suckar jag uppgivet, tyvärr!

Det var lite om det! Jag hoppas ni får en fin söndagskväll därute! Här skiner solen och jag hoppas den fortsätter lysa både inne och ute. Kram på er ♥

2 kommentarer:

Nina sa...

Tankar o kramar <3
Nina

Anonym sa...

Men.hm. Din son måste ju få hjälp med sin ilska.
Din man är fantastiskt som orkar ta med han till Stockholm på utflykt.
Och du som mamma är även.oerhört duktig